Jaromír Heřmanský přiblížil situaci F Automobil Importu stylově v italském Wine Foodu
Spread the love

Značky Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Abarth a Jeep přešly před rokem a půl z továrního importu FCA do importérské struktury českého Emila Freye. Manažeři F Automobil Importu hodnotili 18. ledna jejich loňské výkony v pražském Wine Food The Italians.

Novinářům referovali:

Jaromír Heřmanský – Managing Director F Automobil Import/ Brand Director Fiat, Fiat Professional a Abarth

Tomáš Zahel – Brand Director Alfa Romeo, Jeep

Pavel Kočí – Sales Manager Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Abarth

Sylva Marounková  – PR Manager Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Jeep, Abarth

2023 – Žádné přehnané nadšení

Manažeři importu nevyjadřovali ve Wine Foodu přehnanou radost z loňských prodejů osobních aut, tahounem jejich byznysu byly hlavně užitkové fiaty.

Pochválili se ale za úspěšné začlenění do organizační struktury Emila Freye a to včetně proprodejních služeb a servisu.

Z FCA přešlo do nové struktury osm manažerů, z nichž nejstarší má 30 let zkušeností. Podařil se též přechod na nový sklad dílů u Kolína.

Plány na rok 2024

Na letošek chystají manažeři importu růst registrací, pomoci by měly nové modely a navýšení komunikace v médiích o 25 procent.

Expanzi by měly podpořit ojetiny, kde se má do programu „Vyzkoušené vozy“ zapojit více partnerů. Financování zajistí mimo jiné program Easy Lease od Arvalu.

FIAT (22 dealerů/33 servisů)

„Značka Fiat skončila v roce 2023 na zhruba stejných číslech jeko předloni (607 kusů), což nám nedělá na rostoucím trhu radost. V roce 2024 ale chceme růst, plánem je prodej 700 kusů osobních fiatů. Tahounem bude nový model 600, prozatím v elektrické verzi. Sází na zajímavou cenu 799 000 koruna a 5letou záruku,“ řekl Heřmanský. K šestistovce přibude jako novinka také mildhybidní verze Fiatu 500.

FIAT PROFESSIONAL (26 dealerů/37 servisů)

V užitkových vozech loni nárůst 10 procent (1433 kusů), strategický tahoun importu. Plán pro letošek –  2000 aut na trhu, tj. 10% podíl v segmentu LUV. Přichází nové elektrické Ducato, 430 km dojezd, poté menší Doblo a Scudo. Na nové modelové řady objednávky už v únoru, první auta ve 2. kvartále, 4letá záruka na užitkáče. V plánu pro Česko je celkem deset FFP center.

JEEP (14 dealerů/16 servisů)

Značka loni zaznamenmala prodejní propad kvůli výpadkům americké produkce, meziročně -24 % (470 kusů). Import nebyl schopen dostat do Česka dostatek Avengerů.

Letošek by měl být lepší, plán byl stanoven na 600 kusů, tedy plus 20 procent. Přijde elektrická verze Avengeru, marketing podpořila loni Jeep Avenger roadshow. Dále se počítá s faceliftem Wrangleru, také bude k dispozici Grand Cherokee s dvoulitrovým turbobenzínem.

ALFA ROMEO (6 dealerů, 12 servisů)

Tady panuje spokojenost, loni nárůst prodejů o 124 procent (téměř 200 kusů). Na podzim jela Alfa Romeo akci Days, proběhlo 499 testovacích jízd. Alfa má letos v plánu 300 kusů, o 50 procent více než loni, přibude vůz v segmentu B-SUV s názvem Milano.

LANCIA

Importér má také práva k dovozu značky Lancia, ale ta není aktivní. „Neuvažujeme o dovozu lancií,v současnosti se prodávají jen asi na deseti trzích v Evropě. Pro Česko zajistíme jen servis,“ shrnul Heřmanský

Zdroj: Erich Handl, Smíchov, Foto a video Luděk Kortus

Bilanční tiskovku doprovodila ochutnávka italských specialit

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *