Spread the love

Svaz dovozců automobilů svolal 5. dubna novináře na kvartální tiskovku do hotelu Eden. Registrace nových osobních aut za 1. čtvrtletí 2024 dosáhly 57 605 kusů, což představuje meziroční nárůst o 2,24 %. V březnu však čísla o 15,47 % poklesla. V zimě prudce klesl zájem o elektromobily. Proč?

„Registrace elektromobilů letos klesly z loňských tří procent na dvě. Příčinou je v prosinci vyhlášená dotační výzva podnikatelům pro nákup elektrických vozů. Firmy a živnostníci v lednu a únoru vyčkávali na březen, kdy byl dotační problém spuštěn a proto došlo k uvedenému poklesu,“ komentoval situaci tajemník Josef Pokorný.

Zatím nerealizovaný výzva „Záruka“ na podporu nákupu bezemisních automobilů pro podnikatele podle odhadů SDA způsobila pokles za celý kvartál  o 1,82 % a v samotném březnu dokonce 35,14 %. Počet hybridních vozidel ale naopak vzrostl o 26,3 %.

Malý zájem o motocykly

Relativně teplý konec března motorkáře nepřesvědčil, přesto meziročně registrace motocyklů za 1. Q 2024 vzrostly téměř o osm procent.

V ostatních kategoriích s výjimkou velkých nákladních vozů registrace meziročně vzrostly.

Odhad letošních registrací

Podle odhadu Daniela Janečka z PwC se v letošním roce pozitivně projeví skutečnost, že dovozci už mají dostatek vozidel z výroby v nabídce. Poptávku po zahraničních vozech ale bude naopak tlumit slabší kurz koruny. Letošní prodeje tak budou zhruba na loňské úrovni.

A kam se pohnou elektromobily? „Výše uvedená dotace se projeví růstem v počtem prodaných elektromobilů na tuzemském trhu, který ale nebude výrazný,“ řekl časopisu Automakers Janeček.

„Jde o ojedinělou výzvu bez návazných pobídek, která dle odhadů přispěje k prodeji 4400 vozidel, ale nebude vést k hromadnému dlouhodobému zájmu o elektrická vozidla,“ doplnil odpověď Josef Pokorný.

Erich Handl, TK SDA, Eden

Related Post