Spread the love

Škodovka uspořádala v květnu mezinárodní jízdní mediální premiéru modernizovaného modelu Octavia na jižní Moravě. Tuzemští novináři jeli s testovacími vozy z Prahy přes vinařství Lahofer, technickou prezentaci hostil mikulovský hotel Volařík.

Historie modelu sahá až do padesátých let minulého století, kdy byly hlavním výrobním programem Škodovky právě octavie. Dva tyto veterány si mohli novináři vyzkoušet i v Mikulově.

S více než 7 miliony prodanými vozy je Octavia v novodobé historii s jasným odstupem nejprodávanější model značky Škoda. Automobilka letos zmodernizovala liftback a kombi.

Jeho čtvrtá moderní generace nyní dostala osvěžený vzhled, který zahrnuje přepracovanou masku chladiče a nové Matrix LED přední světlomety druhé generace.

Standardní výbava nabízí prvky, jako je dvouzónová automatická klimatizace Climatronic nebo nový 10″ virtuální kokpit mini. Kromě toho se zvýšil podíl recyklovaných materiálů v interiéru.

Pro zlepšení uživatelského zážitku ve voze bude chatbot ChatGPT* založený na umělé inteligenci integrován do hlasové asistentky Laury.

Kromě nových a ekologických materiálů použitých na sedadlech, palubní desce a výplních dveří bude standardem 10″ virtuální kokpit mini*. Známý 10″ virtuální kokpit s rozšířenými funkcemi a head-up displej zůstávají v nabídce i nadále. Obě verze virtuálního kokpitu a infotainmenty mají přepracovanou grafiku. Poprvé je u modelu Octavia k dispozici infotainment s 13″ displejem, přičemž standardem je infotainment s 10″ displejem.

Modernizovaná Octavia je nově vybavena bezdrátovým nabíjením chytrých telefonů s ještě vyšším výkonem 15 wattů, aktivním odvětráváním a zároveň čtyřmi vysokorychlostními USB‑C konektory s výkonem 45 wattů.

15wattový USB‑C konektor na zadní straně vnitřního zpětného zrcátka je standardem od výbavového stupně Selection výše. Integrace chatbota ChatGPT* založeného na umělé inteligenci do hlasové asistentky Laury přinese řadu nových možností, které dalece přesahují dosavadní úroveň hlasových povelů.

Premiéru ve voze Octavia budou mít také novinky v podobě uloženého parkovacího manévru* a parkování na dálku*. Nabídku motorů tvoří dva benzinové motory 1,5 TSI, z nichž každý je k dispozici také s mild‑hybridní technologií, dva benzinové motory 2,0 TSI se zvýšeným výkonem a dva naftové motory 2,0 TDI. Výkonové spektrum tak sahá od 85 kW (115 k) do 195 kW (265 k).

Kromě toho Škoda Auto dále rozšířila své portfolio prvků aktivní a pasivní bezpečnosti. Nové rozpoznání únavy a pozornosti řidiče nyní využívá širokou škálu informací a parametrů k vyhodnocení chování řidiče. Modernizovaná Octavia také nabízí až 10 airbagů.

Erich Handl, Mikulov

Related Post