Spread the love

Na pondělní tiskové konferenci v hotelu Courtyard by Marriott Prague City představili zástupci Národní rozvojové banky, Ministerstva průmyslu a obchodu, České leasingové a finanční asociace a Svazu dovozců automobilů základní informace o zahájení příjmu žádostí na dotace z programu financovaného ze zdrojů Národního plánu obnovy s názvem Záruka Elektromobilita, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento program nabízí poskytnutí bezplatné záruky k úvěru na nákup elektromobilů, popř. vozidel na vodíkový pohon a dobíjecích stanic.

Od 18. března 2024 mohou podniky a podnikatelé žádat o příspěvek až 300 000 Kč na nákup elektromobilů. Národní rozvojová banka začala přijímat žádosti o zaručení úvěru. Příjem žádostí o podporu bude ukončen 30. září 2025.

Pro koho dotace jsou?

Žádosti mohou v rámci uvedeného programu podávat živnostníci, podnikatelé, malé, střední i velké firmy. Nikoli soukromí zájemci.

Co je cílem tohoto projektu?

Podpora nákupu vozidel na alternativní paliva a výstavba dobíjecích stanic.

Jakou formou?

Člen představenstva Národní rozvojové banky, Pavel Křivonožka k tomu uvedl: „Naše banka bude vystavovat záruky k úvěrům, které poskytnou spolupracující partneři – tedy komerční banky či leasingové společnosti. Tento mechanismus používáme i v jiných programech našeho portfolia.

Konkrétně jak?

„Zvolili jsme optimální způsob financování, který zahrnuje i finanční příspěvek, přičemž právě díky přítomnosti úvěru je zaměřen na ty, kteří si elektromobily sami nemohou dovolit z vlastních zdrojů“ uvedl Marian Piecha, ředitel sekce fondů Evropské unie, Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kolik je na projekt rezervováno peněz?

„Na uvedené dotace je připraveno celkem 1,65 miliardy Kč na pořízení vozidel a dalších 300 milionů na dobíjecí stanice“, doplnil Marian Piecha s tím, že „Ministerstvo doufá, že tento program přispěje k podpoře a rozvoji elektromobility i na úrovni dalších resortů“.

Jak se čeká zájem o tento projekt?

Česká leasingová a finanční asociace, jak uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA očekává, „Že vznikne výrazné zvýšení poptávky po bezemisních vozidlech, díky dostupnějšímu financování, což je klíčovým momentem pro přechod k nízkoemisní mobilitě. Jen v roce 2023 členové ČLFA profinancovali každý třetí elektromobil prodaný v ČR, konkrétně to bylo 2047 vozidel a letos by to mělo být výrazně víc“.

Na jaké elektromobily se dotace vztahují?

Na čistě elektrická vozidla kategorií osobní (M1), lehké užitkové (N1) a nákladní (N2 s hmotností do 4,25 t). Tato vozidla nemusí být zcela nová, ale nesmí být starší šesti měsíců a s nájezdem větším než 6000 km. U osobních vozů nesmí být cena vyšší než 1,5 milionu bez DPH.

Kolik lze dostat na vozidlo nebo na dobíjecí stanici?

Po doložení vlastnictví vozidla mohou firmy a podnikatelé získat finanční příspěvek ve výši až 300 000 Kč na vozidlo a až 150 000 Kč na dobíjecí stanici. Konkrétně to může být:

  • Max. 200 000 Kč na osobní vozidla M1
  • Max. 250 000 Kč na lehké užitkové vozy N1
  • Max. 300 000 Kč na nákladní vozidlo N2 do 4,25 t
  • Max. 50 000 Kč na dobíjecí stanici AC
  • Max. 100 000 Kč na dobíjecí stanici DC do 40 kW
  • Max. 150 000 Kč na dobíjecí stanici DC nad 40 kW

Kdo byl na konferenci

Informace o dotacích poskytovali (zleva) Jana Hanušová, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace, Marian Piecha, ředitel sekce fondů Evropské unie, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Pavel Křivonožka, člen představenstva Národní rozvojové banky, Jan Riegl, ředitel odboru Vývoj a metodika produktů, Národní rozvojová banka a Josef Pokorný, tajemník Svazu dovozců automobilů.

20240318_093548

Více informací naleznou zájemci na: https://www.nrb.cz/produkt/elektromobilita/

Karel Beránek, TK Coutyard by Mariott

Related Post