Spread the love

Vitesco Technologies, dodavatel pohonných jednotek a elektrifikačních řešení, představuje nový High Voltage Box. Modulární systém, díky kterému se nabíjení, přeměna a distribuce elektřiny v elektrických vozidlech stane levnějším, se bude vyrábět v novém závodě Ostrava-Hrušov.

Výhodou produktu je sjednocení několika funkcí do jedné jednotky – palubní nabíječka se střídavým proudem a výkonem až 22 kW, měnič stejnosměrného proudu poskytující 12V proud, a výkonová elektronika, která distribuuje vysokonapěťový výkon ve vozidle.

Vitesco Technologies nedávno získala investiční pobídku na nový závod v České republice, jenž se otevře na konci roku 2024, a nyní představuje první produkt, který se zde bude vyrábět. High Voltage Box je menší a zároveň zvyšuje celkovou spolehlivost systému ve srovnání s jednotkami, které nahradí.

Nejmodernější polovodiče z karbidu křemíku (SiC) zvyšují účinnost nabíjení na více než 95 %, což snižuje účet majitele vozidla za elektřinu. Díky vysoké rychlosti nabíjení střídavým proudem až 22 kW se vůz s dojezdem 200 km nabije za méně než dvě hodiny. Vysokovýkonným stejnosměrným nabíjením s napětím až 800 V dosáhne stejného výsledku za 12 minut.

„Každodenní starost o nabíjení, přeměnu energie a distribuci energie je pro řidiče stejně důležitá jako samotná jízda. S naším High Voltage Boxem sjednocujeme tyto požadavky do jedné účinné a kompaktní jednotky. Integrace usnadňuje elektrifikaci s nízkými náklady,“ uvedl Thomas Stierle, člen představenstva a vedoucí divize Electrification Solutions společnosti Vitesco Technologies.

„Tento unikátní a technologicky velmi komplexní systém výkonové elektroniky je perfektní ukázkou proměny architektury vozů směrem od spalovacích systémů k elektrickým vozům s vyšší efektivitou využití energií a nižšími náklady. Jde o úplně nový prvek vyvinutý a navržený výhradně pro elektromobily a jsme rádi, že se bude vyrábět v našem novém závodě v Hrušově,“ uvedl Lukáš Rosůlek, Head of Country Vitesco Technologies.

Vitesco Technologies pokrývá všechny relevantní evropské a celosvětové topologie sítě: High Voltage Box byl vyvinut k podpoře modulární úpravy vozidel pro globální trh.  Pro jednu ze dvou sériových aplikací bude High Vojtage Box již fungovat obousměrně, to znamená, že může v případě potřeby dodávat střídavý proud 230 V ze stejnosměrného proudu baterie. Majitelé vozidel tak mohou svůj velký akumulátor pohodlně využívat všude: například pokud chtějí nabíjet vozidlo daleko od sítě nebo pokud chtějí do sítě dodat elektřinu, kterou předtím nabili z vlastního fotovoltaického systému.

V budoucnu může High Voltage Box s obousměrnou funkcí také umožnit napájení celého domu z vysokonapěťového akumulátoru během výpadku proudu. Je to jedna z možností, protože baterie ve vozidlech mají mnohem větší kapacitu než většina baterií, které se obvykle instalují v soukromých domech.

Zdroj: AMI, Libor Rajský

Related Post