Spread the love

Do čela nové sedmičlenné Rady Českého plynárenského svazu (ČPS) byl na 15. řádném sjezdu ČPS znovuzvolen předseda Martin Slabý. Spolu s generálním ředitelem Josefem Kotrbou a jednohlasným souhlasem přítomných členů byla také schválena strategie na nadcházející období.

Strategie ČPS se bude v následujícím roce dělit do tří pilířů. V rámci udržení pozice zemního plynu je cílem hlavně uklidnit retailový sektor, prosadit racionální přístup k tepelným čerpadlům, plynofikace teplárenství a propagace kogenerace. U přípravy na přechod k zeleným plynům podpoří svaz biometan, a to zejména v dopravě, zasadí se o urychlení nástupu vodíku i o maximální využití stávající infrastruktury.

Sebevědomá prezentace plynu

Poslední strategickýpilířse soustředí na sebevědomou prezentaci zemního plynu a mířit bude hlavně ke koncovým zákazníkům. V rámci osvěty chce ČPS ubezpečit uživatele, že plyn je nedílnou součástí energetického mixu nejen v současnosti, jde ale takéo spolehlivou komoditu do budoucnosti.

„My se soustředíme na podporu plynu jako takového stejně jako na rozvoj a propagaci zelených plynů a na to, abychom plynárenství prezentovali s patřičným sebevědomím, říká Ing. Josef Kotrba, generální ředitel ČPS, a dodává: „V současnédobě je důležitévysvětlovat spotřebitelům, že se mohou spolehnout na plynovétopení, kterébuď mají, nebo se ho chystají obnovit. Už nyní je jisté, že tento způsob vytápění bude fungovat i v budoucnosti i s přispěním biometanu a vodíku.”

Novéstanovy i Rada ČPS 

V rámci Sjezdu ČPS, který proběhl v sídle společnosti innogy, byla navržena a následně schválena nová podoba stanov svazu. Početčlenů ČPS se ze sedmnácti snížil na sedm. Český plynárenský svaz má od středy takénové členy Rady ČPS. Funkci předsedy obhájil člen představenstva Pražsképlynárenské,a.s., Ing. Martin Slabý, který radu vede již od roku 2012.„Rád bych pogratuloval zvolenému předsedovi Rady ČPS Ing. Martinu Slabému a těším se na pokračování spolupráce, řekl generální ředitel Ing. Josef Kotrba.

Strategické ukotvení a modernizace plynárenství 

Ing. Martin Slabý si jako hlavní cíl svépráce v ČPS vytyčil strategickéukotvení a modernizaci plynárenství v novém českém i evropském energetickém mixu pohledu zákaznického, koncepčního, enviromentálního a legislativního.„Chci poděkovat minulému předsednictvu a radě, spolupráce jsme si vždy vážili. To nejdůležitější, co je nyní třeba prosazovat, je, že plyn je v pořádku. Budeme dělat vše proto, aby do plynu vstoupily biometan a vodík. Zároveň tím hlásíme, že plynovékotle, a to nejlépe kondenzační, budou šetřit peníze a emise. Uživatelése těchto kotlů opravdu nemusejí bát a my se postaráme o to, abychom jim dodávali plyn, řekl Ing. Martin Slabý.

Nový předseda bude v Radě zasedat spolu se dvěma nově zvolenými předsedy. Jimi se stali jednatel a COO společnosti NET4GAS Ing. Radek Benčík, MBA a jednatel a CFO společnosti GasNet Dipl. Volkswirt Thomas Merker. Dalšími schválenými členy Rady ČPS jsou Ing. Milan Duba (MND Energie, a.s.), Ing. Tomáš Varcop, MBA (innogy Energie, s.r.o.), Ing. Lubor Veleba (Gas Storage CZ, s.r.o.) a Jan Zápotočný, MBA (E.ON Energie, a.s.).

Schválení členové Revizní komise a čestní členové

Na sjezdu byli zvoleni i členovéRevizní komise ČPS, a to JUDr. PhDr. Josef Benda, Ph.D., LL.M., Ph.D., MSC. (innogyČeská republika a.s.), Ing. Michal Černý(EG.D., a.s.) a Ing. TomášHofman (Pražská plynárenská, a.s.).

Český plynárenský svaz bude mít ale také čtyři nové čestné členy, a to Martina F. Herrmanna, Ing. Miloše Houzara, Lukáše Pokrupa, MBA a Jana Zaplatílka.

Zdroj: ČPS, Věra Vejražková

Related Post