Spread the love

Pražská Kunsthalle hostila slavnostní večer spojený s vyhlášením výsledků 1. ročníku žebříčku Česká elita. Cílem projektu pořádaného Seznamem Zprávy je vytvoření žebříčku stovky nejhodnotnějších českých firem, které jsou pod domácí kontrolou.

Hlavním partnerem projektu, který se konal pod záštitou premiéra vlády ČR a ve spolupráci se společností Deloitte ČR, byla Burza cenných papírů Praha a partnery společnosti ČSOB, Galileo, Orlen Unipetrol a Kunsthalle.

První místa patřila gigantům, jakými jsou státní ČEZ s hodnotou 475 miliard Kč, energetický holding EPH Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, Agrofert Andreje Babiše, na čtvrtém místě skončil Allwin Karla Komárka, páté CPI Radovana Vítka a na šestém místě Czechoslovak Group Michal Strnada.

V žebříčku pochopitelně nejsou původně české firmy vlastněné zahraničními majiteli.

Elita automotive segmentu

Nás pochopitelně zajímalo, jak si vedly firmy z automobilové oblasti. To, že chybí ty největší, které jsou součástí zahraničních koncernů je tedy logické. I tak se v žebříčku stovky nejhodnotnějších objevily tři, v naší branži známé podniky.

Pavel Juříček

Jsou to: na 85. místě společnost Brano Group, výrobce se sloganem autodíly pro všechny světadíly, s hodnotou 3,2 miliardy, jehož hlavním vlastníkem je známý podnikatel Pavel Juříček.

Josef Fojtík

Hned za ním na 86. místě je pro mnohé asi překvapivě Auto Jarov, s tržní hodnotou 3 miliardy, jehož hlavními vlastníky jsou Josef Fojtík spolu se dvěma syny. Na 92. místě se umístila společnost Louda Auto, s tržní hodnotou 2,5 miliardy, vlastněná Pavlem Loudou.

Pavel Louda

Podniky zařazené do žebříčku České elity byly seřazeny podle odhadu jejich tržní hodnoty. Tato hodnota se například u společnosti ČEZ a řady dalších odvíjí od kurzu akcií na burze, zatímco pořadí společností, s nimiž se veřejně neobchoduje, záviselo na odhadu jejich ziskovosti, úrovně zadlužení a srovnatelné hodnoty, protože samotný obrat nemusí být pro hodnocení vždy rozhodující.

Jen pro zajímavost stojí za uvedení, že Auto Jarov se loni umístil v hodnocení časopisu Forbes na 38. místě mezi největšími rodinnými firmami České republiky.

Karel Beránek

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *