Spread the love

TV Nova bude opět xkluzivním tuzemským vysílatelem závodů Formule 1. S vysíláním začne podle portálu Mediář ve čtvrtek 29. února, kdy k tomu spustí nové stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6, zaměřené právě na motorismus.

„Pětka“ bude kanálem pro Formuli 1 a související obsah, „Šestka“ pak domovem MotoGP a superbiků. Vedle „motokanálů“, jak dvojici chystaných stanic představil na dnešní tiskové konferenci šéf sportu TV Nova Dušan Mendel, skupina provozuje programy Nova Sport 1 a 2 s mixem soutěží a lig jako NHL, NFL, NBA či MMA a Nova Sport 3 a 4 zaměřené na fotbal, na nejvyšší evropské fotbalové ligy.

„Jak dokážeme pokrývat sport, je v Evropě jedinečné,“ prohlásil na dnešním setkání s novináři Didier Stoessel, superšéf Novy a investiční ředitel skupiny PPF, „Když se podíváte do Británie, vidíte, že Sky má to, co máme my, ale my máme ještě něco navíc. V Německu je podobná situace, stejně tak v Itálii.“ Sám Stoessel si Formuli 1 zamiloval jednoho deštivého víkendu v Monaku roku 1984, kde – jak zavzpomínal – měl možnost zblízka sledovat hlavně Ayrtona Sennu, svého nejoblíbenějšího jezdce. Později nějaký čas přímo ve Formuli 1 působil, jako spolupracovník testovacího jezdce Anthonyho Davidsona ze stáje Honda.

Pro muže i pro ženy

Superšéf Novy Didier Stoessel před začátkem dnešní tiskové konference. Foto: Ondřej Aust

Superšéf Novy, šéf CME Didier Stoessel před začátkem dnešní tiskové konference. Foto: Ondřej Aust

Teď Stoessel pro PPF řídí investice a také celou televizní skupinu CME a jak říká, pryč jsou doby, kdy závody formulí byly doménou vesměs mužského diváctva. „Ještě před deseti lety byl poměr muži:ženy v publiku 85:15, dnes je už skoro padesát na padesát,“ podotkl Stoessel. „To zohledňuje i náš komentátorský tým,“ doplnil superšéf Novy. Na začátku apeloval, aby mezi komentátory bylo žen stejně jako mužů, dvě na dva. Nakonec tým tvoří tři komentátoři a jedna komentátorka.

Nova už před časem představila komentátorskou trojici Števo EiseleJosef Král a Pavel Fabry. Ti mají uvádět všechny přenosy a doprovodná studia vždy najednou, ve trojici. Doplní je Jitka Poláková, která sedm let pracovala pro Ferrari. Mimo jiné má zprostředkovávat divácké komentáře z internetu. „Budu prostředníkem mezi studiem a diváky, a samozřejmě přidám svůj ženský pohled,“ plánuje Poláková.

Záběr i na ženy samozřejmě v důsledku znamená potenciálně širší publikum dvou nových placených sportovních kanálů. Ty u operátora O2, který stejně jako Nova patří do skupiny PPF, těsně před startem Formule 1 zdraží. Stanice Nova Sport 5 bude kromě O2 ke sledování na Skylinku, s dalšími operátory se zatím jedná. Ale narozdíl od živého vysílání ostatních lineárních stanic Novy nebudou Nova Sport 5 a Nova Sport 6 k dispozici ve streamingové službě Voyo.

Osobně přímo z okruhů a ve studiu s fanoušky

Atraktivitu pro diváky má umocnit také samotné pojetí přenosů. Budeme mít studio před i po závodě. Budeme mít dostatek času zaměřit se na nehody, penalizace a tak dál. To je velké plus. Dále se těšíme, že budeme mít i dvacet fanoušků ve studiu. I to nám nabije baterky, že nebudeme koukat jen do černého oka kamery,“ řekl bývalý úspěšný závodník Král.

Nemá se přitom komentovat pouze z Prahy: na Grand Prix do Monaka, Las Vegas, do Rakouska, Maďarska a do Ázerbájdžánu vyšle Nova osmi- až desetičlenný tým, který se bude pohybovat v centru dění, tváří v tvář zpovídat jezdce i techniky. Na dalších pět Velkých cen mají vyjet dvoučlenné týmy (redaktor a kameraman).

„A nejenže budeme vysílat všechno, my budeme vysílat úplně všechno,“ upozornil komentátor Fabry na to, že Nova kromě tréninků, kvalifikací, sprintů i Velkých cen Formule 1 přinese také přenosy z Formule 2, Formule 3, ženskou F1 Academy či Porsche Sports Cup. Zmíněnou F1 Academy má navíc spolukomentovat i závodnice Gabriela Jílková.

Zdroj: mediar.cz

Related Post