Spread the love

Mercedes-Benz si před 3 lety stanovil cíl stát se čistě elektrickou značkou na hlavních trzích v roce 2030. Jeho prodeje měly do roku 2025 tvořit z 50 % elektro/hybridy. Z těchto ambicí však nyní pod tlakem trhu ustupuje. Situaci popsal Jan Majurník na portálu Garáž.

Loňský rok v Evropě tvořila elektrická auta značky prodejní podíl pouze 11 %, se započtením hybridů pak celkem 19 %. Zbytek byly takzvané spalováky. Mercedes tak otočil o prohlásil ústy šéfa jménem Ola Källenius, že ještě další dekádu bude vozidla se spalovacím motorem vyrábět a prodávat. A co víc, tyto motory hodlá v případě potřeby zdokonalovat.

Mercedes rovněž brzy uvede další generaci modelu CLA na nové globální platformě, která umožní zástavbu elektrických i hybridních pohonů. A protože na těchto základech budou stát i jiná vozidla, můžeme s motory s vnitřním spalováním od Mercedesu počítat ještě další desetiletku.

Značka se tak na plně elektrickou cestu vydá jen tam, kde to bude legislativně nutné, což se v roce 2035 může týkat všech členských zemí Evropské unie. Má totiž začít platit zákaz prodávat (registrovat k provozu) auta, která produkují emise, tedy mimo vozů na syntetická (a stále drahá) paliva. Ještě zajímavější to má být v roce 2050, kdy má být výroba automobilů zcela klimaticky neutrální.

Zdroj: garaz.cz

Related Post