Spread the love

V České republice pokračuje meziroční zdražování povinného ručení. Oproti roku 2022 se průměrná cena autopojištění zvedla o 2,4 % na celkových 3 842  korun.

Zdražovalo se takřka ve všech krajích. Nejvíce platí řidiči v  Ústeckém kraji, Praze a Karlovarském kraji. Nejméně stojí pojištění vozidel v Jihlavě, Zlíně a Pardubicích. Vyplývá to z roční analýzy vývoje cen povinného ručení, kterou zpracoval srovnávač Srovnejto.cz.

„Od roku 2017 se ceny povinného ručení snižovaly pouze v covidových letech, lidé jezdili méně a měli tedy méně pojistných událostí. V posledních dvou letech však silná inflace v České republice vedla k vyšším nákladům na opravy a k tlaku na pojišťovny, aby v posledních třech letech zvýšily pojistné sazby,“ uvádí Nicolas Eich, generální ředitel Srovnejto.cz. „Přesto jsou tato zvýšení pod úrovní inflace a  očekáváme, že zdražování bude pokračovat i v roce 2024 tempem ve výši okolo 5 %, a to i přestože celková míra inflace postupně klesne zpět pod 5 %.“

Silný konkurenční tlak na trhu vedl pojišťovny k velmi opatrnému zvyšování sazeb, a  to jak pro nové zákazníky, tak pro ty stávající, kterým se smlouvy upravují v době výročí. Zatímco v letošním prvním čtvrtletí řidiči průměrné platili 3 761 korun, nyní téměř na konci posledního čtvrtletí vydají za povinné ručení už 4 053 korun. To je o  5,1 % více než ve stejném období v loňském roce.

Nejdražší v Ústeckém kraji, Praze a Karlovarském kraji

V roce 2023 hlouběji do kapsy museli sáhnout hlavně řidiči Praze (5 289 Kč), Ústeckém kraji (4 156 Kč) a Karlovarském kraji (4 285 Kč). Právě Ústecký kraj se stal co do výše průměrné ceny povinného ručení rekordmanem a majitelé vozidel oproti loňskému roku platí více o 4,9 %.

Přestože je Praha dlouhodobě nejdražší, překvapivě roste v hlavním městě cena nejpomaleji. Kde je největší hustota vozidel, bude vždy i nejvíce nehod a povinné ručení musí být nejdražší. Což dokazuje i případ Ústeckého kraje, který byl v loňském roce na třetím místě i v počtu dopravních nehod na svém území,“ doplňuje hlavní analytik pojištění Srovnejto.cz Tomáš Růžička.

Naopak Vysočina (3 047 Kč) je dlouhodobě nejlevnějším krajem, v porovnání se zbytkem republiky je zde nízká hustota osídlení a nízký počet aut v přepočtu na jednoho obyvatele. Mezi letošní nejlevnější kraje v povinném ručení patří také Zlínský kraj (3 213 Kč) a Pardubický kraj (3 167 Kč).

Nejlevnější a nejdražší krajská města 

Analýza cen povinného ručení zpracovaná Srovnejto.cz ukazuje, že v roce 2023 platili nejvíce řidiči v Praze (5 278 Kč). Drahé autopojištění bylo i v Ústí nad Labem (4 523 Kč) a to dokonce s meziročním nárůstem ceny o 7,3 %, jedná se o nejvyšší navýšení v krajských městech. Trojici nejdražších krajských měst uzavírá Brno (4 295 Kč). Pojišťovny nabízely nejlevnější povinné ručení v Jihlavě (2 922 Kč), Zlíně (3 177 kč) a Pardubicích (3 321 Kč). Nejvíce oproti roku 2022 cena spadla v Olomouci a to o 8,2 % na 3 474 korun.

Kdo zaplatil nejvíce? 

Nejmladší řidiči stále platí za povinné ručení nejvíce – v roce 2023 zaplatili dvacetiletí řidiči v průměru 7 598 korun. Největší slevy od pojišťoven byly poskytovány 86letým (2 495 kč).

„Pojišťovny se obecně snaží co nejpřesněji odhadnout rizikovost klientů. A mladí řidiči jsou věčné téma. Platí nejvíce, a proto se často objeví několik pojišťoven, které zkusí v tomto segmentu zlevnit. Meziročně je tedy vidět, že cena klesne. Pojišťovna pak vzápětí zjistí, že skutečně bourají příliš a na další rok opět zdraží. Proto lze očekávat, že průměrná cena u věkové skupiny 20 let příští rok opět povyskočí,“ vysvětluje ředitel pojištění Srovnejto.cz Martin Daneš.

Nejlevněji se pojišťovaly vozy Hyundai (3 400 Kč), nejdražší byly vozy BMW (5 953  Kč). S ohledem na typ paliva museli v nejvyššími výdaji počítat majitelé aut na CNG (4 703 Kč), naopak benzínové vozy vyšly jejich majitele na nejméně (3 602 Kč).

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *