Autor komentáře Karel Beránek
Spread the love

Mám rád vše moderní, co pomáhá, šetří a usnadňuje práci i život, ale ne všechno nové a vychvalované. Proto jsem vůči některým novotám opatrnější a říkám, že budu raději až „mezi druhými“, kteří si je pořídí, protože ti první jsou podle mě často jen pokusnými králíky za velké peníze.

A protože je poslední doba, mimo jiné, ve znamení umělé inteligence, tak jsem nelenil, a začal se s ní seznamovat, poznávat její přednosti, a dokonce s ní kamarádit. Ne proto, že je to módní, ale protože s potěšením poznávám, jak přináší zajímavé možnosti. Ze zvědavosti jsem tedy zadal tomuto fenoménu, aby zpracoval studii zaměřenou na vývoj českého automobilového trhu v nadcházejícím roce 2024. A za pouhých osm sekund mi umělá inteligence „vyplivla“ následující text, který vám předkládám bez jakýchkoli dalších zásahů a komentářů:

Předpovídání budoucnosti trhů je složité a často závisí na mnoha faktorech, jako jsou ekonomické podmínky, politická rozhodnutí, trendy ve spotřebitelském chování a inovace v automobilovém průmyslu. Pokud jde o český automobilový trh, existuje několik faktorů, které by mohly situaci v roce 2024 ovlivnit:

Ekonomická situace: Vývoj české ekonomiky, zaměstnanosti a příjmové úrovně může ovlivnit poptávku po nových automobilech. Růst ekonomiky obvykle podporuje poptávku po nových vozidlech.

Regulace a enviromentální faktory: Zavedení nových emisních norem (jako například Euro 7) a tlak na snižování emisí může ovlivnit nabídku a poptávku po určitých typech vozidel, včetně elektromobilů.

Technologické inovace: Rychlý vývoj technologií v automobilovém průmyslu může vést k vzniku nových modelů elektromobilů, autonomních vozidel a dalším inovacím, což by mohlo ovlivnit výběr zákazníků.

Změny v chování spotřebitelů: Rostoucí zájem o udržitelnost, sdílenou mobilitu a nové formy dopravy (například služby sdílených vozidel) může mít dopad na způsob, jakým budou lidé nakupovat a využívat automobily.

Geopolitické události: Globální události, jako jsou obchodní války, změny v politickém klimatu nebo cenové výkyvy v surovinách a dotace mohou ovlivnit cenovou dostupnost vozidel a obchodní podmínky.

Přesné předpovědi pro rok 2024 jsou obtížné, ale lze očekávat, že trend směrem k elektrifikaci vozového parku a udržitelnější dopravě by mohl pokračovat. To by mohlo vést k větší nabídce elektromobilů a hybridů na trhu. Nicméně, skutečný vývoj trhu bude záviset na dynamice zmíněných faktorů a jejich vzájemných interakcích.

 Co k tomu dodat, umělá inteligence má, jak je vidět z citovaného textu, pro rok 2024 docela jasno. Je tam sice často uváděno „by mohlo“, „může“, „mohou“ a „bude“, ale podobně mluví i marketingoví stratégové (kteří docela často mýlí). Nakonec ani ideologové a politici násilně prosazující určitá řešení, natož pak výrobci, sledující výhradně jen své zisky, zřejmě neovlivní náš automobilový trh tolik, jako to, co umělá inteligence nazývá vzájemnou interakcí, tedy možnostmi a zájmem zákazníků při reagování na aktuální nabídku. Nechme se tedy překvapit globálními a geopolitickými událostmi a uvidíme, jak a jakým směrem se český automobilový trh v letošním roce rozpohybuje.

Ve spolupráci s umělou inteligencí připravil, Karel Beránek

Aplikacemi AI v autoprůmyslu se zabývá i aktuální vydání magazínu AUTOmakers

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *