Spread the love
Šéf Komerční banky Jan Juchelka reportoval na bilanční tiskové konferenci výsledky minulého roku. Banka referuje nižší zisk než loni, za negativním překvapením jsou vyšší rizikové náklady a pokles úrokových příjmů. Akcionáři ale můžou počítat s rekordní dividendou. Hovořilo se i o uhíkové stopě.

„Skupina Komerční banky snížila oproti roku 2019 uhlíkovou stopu o polovinu a to i díky nákupu elektromobilů do korporátní flotily,“ pochlubil se Juchelka.

Finanční výsledky 2023

Čisté úrokové výnosy meziročně klesly o 12 % na 6 275 mil. , mezikvartální pokles o 4 % je pak způsoben ukončením úročení povinných minimálních rezerv. Bez tohoto vlivu by čisté úrokové výnosy pokračovaly již třetí kvartál v řadě v mírném růstu. Růst úvěrového portfolia akceleroval na 5,5 % r/r a objem klientských vkladů vzrostl o 10 % díky absenci obvyklého poklesu v závěru roku souvisejícího s optimalizací rozvahy v souvislosti s odvody do regulatorních fondů. Za překvapivě silným růstem výnosů z poplatků (+9 % r/r) jsou především výnosy z prodeje produktů třetích stran (+20 % r/r).

Provozní náklady byly vyšší o 10 % r/r kvůli plošnému zvýšení mezd od dubna minulého roku, mírně vyššímu počtu zaměstnanců, vysoké inflaci a vyšším odpisům souvisejícím s investicemi do IT.

Podíl nesplácených úvěrů dále klesl na 1,8 % (2,0 % ve 3Q). Za vyšší tvorbou opravných položek je pak z velké části jeden izolovaný případ v korporátním segmentu.

Výhled pro tento rok počítá s růstem úvěrů i klientských vkladů kolem 5 %. Růst provozních výnosů by měl být nižším až středním jednociferným tempem, provozní náklady by pak měly růst pomaleji než výnosy a rizikové náklady by měly zůstat pod úrovní 20-30 b.b., kterou banka považuje v průměru za udržitelnou napříč ekonomickým cyklem.

Na nadcházející valné hromadě představenstvo navrhne vyplatit dividendu ve výši 82,66 na akcii (10,9% hrubý div. výnos), což představuje 100 % zisku minulého roku. Zároveň plánuje vyplatit 100 % také ze zisku tohoto roku.

Samotná čísla a výhled podle našeho názoru nepřinesly výraznější překvapení, pozitivní je pak vysoká dividenda, která by dnes měla být pro akcii banky podporou. Konferenční hovor k výsledkům banka pořádá dnes od 14:00.

Zdroj: TK KB, Erich Handl

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *