Spread the love

Pirelli uvedla na trh novou celoroční pneumatiku Pirelli Cinturato SF3. Je speciálně navržena pro řidiče středních a kompaktních vozů, kteří jezdí v městském prostředí a hledají bezpečné řešení pro všechna roční období.

Tento nejnovější produkt byl koncipován s ohledem na praktičnost a nabízí vysokou úroveň kontroly při brzdění v různých povětrnostních podmínkách. Všechny rozměry této řady pneumatik získaly nejvyšší hodnocení „A“ na evropském štítku pneumatik pro přilnavost na mokru. Označení 3PMSF garantuje schopnost pneumatiky zvládat náročné zimní podmínky, což zajišťuje ovladatelnost na sněhu. Pneumatika Cinturato All Season SF3 poskytuje na suché vozovce stabilitu, akustický komfort a valivý odpor, které jsou srovnatelné spíše s letními než zimními pneumatikami.

„Její všestrannost byla potvrzena nezávislými testy prováděnými společností Dekra v Německu, které označily pneumatiku Pirelli Cinturato All Season SF3 za nejlepší ve své třídě v oblasti kombinovaného brzdění na suchu, mokru a sněhu. Nová pneumatika Cinturato získala ocenění také od certifikačního orgánu TÜV SÜD, který jí udělil označení ‚Performance Mark‘ díky jejím výjimečným vlastnostem v různých jízdních situacích,“ doplňuje Zdeněk Vacl, marketingový ředitel Pirelli pro Českou republiku.

Přilnavost a pohodlí díky adaptivnímu běhounu

Pneumatika Pirelli Cinturato All Season SF3 přebírá od své předchůdkyně technologii adaptivního běhounu s 3D lamelami, která byla dále vylepšena s cílem zajistit kvalitnější přilnavost na sněhu po celou dobu životnosti pneumatiky. Během opotřebení se tvar lamel mění z rovných linií na klikatý vzor, což zvětšuje plochu schopnou zachytit sníh při současném snížení hloubky běhounu.

Tyto lamely se mohou adaptovat na měnící se podmínky a podle potřeby přecházet mezi zimní a letní konfigurací, což zlepšuje brzdný výkon, přilnavost a přesnost jízdy. Navíc širší drážky a ostřejší úhly ve směrovém dezénu běhounu přispívají k lepšímu chování na sněhu a snižují riziko aquaplaningu tím, že zlepšují odvádění vody. Tato optimalizace poměru styčné plochy (index L/S) také zvyšuje komfort, přičemž celá řada pneumatik Pirelli Cinturato All Season SF3 získala na evropském štítku hodnocení „A“ nebo „B“ za hlučnost.

Účinná v širokém rozsahu teplot

Vývoj drážek dezénu běhounu umožnily inovace ve vybraných materiálech. Širší drážky obvykle snižují optimální výkon v letních podmínkách. Směs použitá v pneumatice Pirelli Cinturato All Season SF3 však dokáže vyvážit tuhost, stabilitu a odezvu pneumatiky i při vysokých teplotách.

To potvrzují testy od společnosti Dekra, které přiklynové pneumatice Cinturato All Season SF3 vedoucí postavení při brzdění na suchu. Zároveň je nová pneumatika stejně účinná i v zimě, protože její směs v chladu netvrdne, což přispívá k lepší přilnavosti. To je způsobeno zavedením inovativních složek: nové směsi polymerů se speciální mikrostrukturou, která udržuje vysokou pohyblivost za studena a zároveň přiměřenou tuhost za horka, nových pryskyřic přírodního původu, které zajišťují přilnavost při nízkých teplotách, a tekutých polymerů, které maximalizují výkon na sněhu, aniž by ovlivnily přilnavost na mokré vozovce.

Zrozené ve virtuálním prostředí

Využití virtuálního modelování mělo zásadní význam v celém procesu návrhu, neboť umožnilo souběžný vývoj směsí a dezénu běhounu tak, aby jejich příslušné vlastnosti společně vedly k dosažení požadovaných výsledků. Virtualizace také umožnila přesně navrhnout rozložení fyzikálního namáhání pneumatiky. Výsledkem je rovnoměrné působení energie v celé stopě pneumatiky Pirelli Cinturato All Season SF3, což přináší řadu výhod z hlediska opotřebení, hlučnosti a valivého odporu. To zvyšuje kilometrový výkon, jízdní komfort a snižuje spotřebu paliva i související emise.

Pneumatiky Pirelli Cinturato All Season SF3 budou k dostání od dubna 2024 v rozměrech od 16 do 20 palců. Pro tuto novinku je také dostupný výběr rozměrů s označením Elect, což značí pneumatiky vybavené technologií, která zlepšuje vlastnosti elektrických vozidel BEV a plug-in hybridních vozidel PHEV. Pro vozidla s vysokým těžištěm, jako jsou SUV, která vyžadují specifické vlastnosti pneumatik, nabízí Pirelli řadu Scorpion v různých sezónních variantách, včetně celoročních.

Zdroj: Pirelli

 

Related Post