Ilustrační foto
Spread the love

Stát chce v Moravskoslezském kraji postavit novou továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun. Má už pozemky, zatím ale není jasné, s kým o investici jedná, píše server iRozhlas.

Stát řeší nabídku na výstavbu nové „gigafactory“, tedy velké továrny na výrobu baterií do elektroaut, píše iRozhlas. Podle jeho zjištění Česko zvolilo pro umístění gigafactory rozsáhlé zemědělské pozemky mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi v Moravskoslezském kraji. Informaci potvrdil také mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Zájem o investici projevila nadnárodní společnost z demokratické země, ministerstvo nicméně odmítlo podat detailnější informace. Redakce iRozhlasu následně oslovila hned několik firem, které se výrobou baterií do elektromobilů zabývají – LG, Volkswagen, Hyundai a Samsung. Žádná z nich ale nepotvrdila, že by o podobné investici se státem jednala.

Stát zároveň nevlastní všechny pozemky, na kterých by případně chtěl stavět. Bude je tedy muset vykoupit, což se podle Srnky eventuálně stane až během takzvané předprojektové přípravy. Problémy mohou nastat i kvůli plochám v okolí řeky Olše, které jsou chráněnou přírodní oblastí. Vláda si od projektu nicméně slibuje rozsáhlé investice ve výši až 200 miliard korun a až sedm tisíc pracovních míst. „Pozitivní vliv pro region je tedy nezpochybnitelný,“ popsal pro iRozhlas Srnka. Dodal, že i proto je vláda připravena vyvinout velké úsilí pro získání takového projektu.

Plány na výstavbu továrny potvrdili i starostové okolních obcí. Podle nich s sebou investice přinese jistá pozitiva, obecně jsou ale k projektu skeptičtí.

„Každý takový zájem víceméně vesnici rozdělí. Jsou lidé, kteří jsou pro a kteří jsou proti. Žádné nadšení nesdílím,“ řekl iRozhlasu starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek s odkazem na řadu dalších problémů, které s sebou investice přinese.

Zdroj: iRozhlas

Related Post