Spread the love

Na veletrhu e-Salon v pražských Letňanech došlo ke kuriózní nehodě. Přímo ve výstavní hale boural čínský elektrický kombík. „16letý kluk sedl za volant čínského elektromobilu Nio ET5 Touring a nečekaně se rozjel,“ popsal kuriózní nehodu auta za 1,7 milionu magazín Autosalon.

Značku Nio na pražské výstavě předváděla pražská firma Cario. Technicky i designově zajímavý vůz naboural na elektromobilním veletrhu šestnáctiletý školák.

„Nějaký klučina sedl do auta, zařadil a dal plný plyn,“ popsal situaci z místa moderátor Autosalonu Ondřej Hrubeš, který byl u nehody. „Jelikož stál majitel s klíčky opodál, auto se rozjelo. Aby běžel zábavní systém, bylo celou dobu v pohotovostním režimu,“ dodal Hrubeš.

Při zkoumání po příčinách nehody bude důležité zjistit, kde byl klíč od vozu opravdu. Protože obvykle vozy vybavené takzvaným bezklíčkovým startováním (stačí je mít ve vozidle, třeba v kapse nebo kabelce) velmi dobře s vysokou přesností rozlišují, zda je klíč ve voze, či mimo něj. I když je vozidlo „aktivované“ a klíč následně auto opustí, nelze se s ním rozjet. To by naznačovalo, že klíč byl ve vozidle, kupříkladu odložený v přihrádce.

Mladík za volantem byl podle moderátora Autosalonu v šoku a nedokázal nohu z plynu sundat. „Jak se to hnulo, ztuhl,“ dodal. Svědci se shodují na tom, že Nio se snažilo střetu zabránit tím, že se aktivovalo automatické brzdění, ale do dodávky vystavené naproti doklouzalo. Auto možná doplatilo na vyzdvihovanou vlastnost většiny elektroaut, kterou je raketové zrychlení.

Zdroj: iDNES, František Dvořák

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *