Spread the love

Více než 150 učitelů a provozovatelů autoškol se na konci listopadu zúčastnilo valné hromady Asociace autoškol ČR. Dozvěděli se vše o novinkách, které s rokem 2024 ovlivní oblast dopravy a autoškolství, potkali škálu vystavovatelů a seznámili se s elektromobilitou a trenažérovou technikou.

„Naším cílem je, aby učitelé autoškol byli edukovaní mentoři svých žáků v rámci výuky a výcviku k získání řidičského oprávnění. Díky tomu mají zásadní konkurenční výhodu oproti jiným autoškolám. Bez dalšího vzdělávání a přísunu aktuálních informací nemohou poskytovat tak kvalitní služby jako členové Asociace autoškol,“ upozorňuje Aleš Horčička, předseda AAČR.

„I my učitelé a provozovatelé autoškol se musíme neustále vzdělávat, abychom drželi krok s dobou a s legislativou, která se neustále mění,“ říká Martin Aujezdský, zástupce Autoškoly Aujezdský a člen výkonné rady AAČR. Zároveň dodává: „Velmi mě těší, že se omladilo publikum valné hromady a že se nám podařilo dostat do hry zásadní partnery, jako je Policie ČR, dopravní psychologové i zástupci Ministerstva dopravy.“

Od Pavla Fialy z odboru dopravní policie se posluchači dozvěděli, jak bude policie řešit přestupky související se systémem L17. Zároveň měli možnost diskutovat legislativní změny a jejich praktické dopady.

„Naše spolupráce s Asociací autoškol ČR je na výborné úrovni. Na valné hromadě jsme se setkali s provozovateli a učiteli autoškol, kteří se zajímali o podrobnosti k nové legislativě – systému L17, řidičáku na zkoušku a v dopravním značení například na sdílené zóny,“ prozrazuje Pavel Fiala z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Členové AAČR si pochvalují právě to, že se všechny důležité informace dozvídají přímo od zdroje, že nejsou závislí na médiích. A jsou aktivní součástí procesu. Podle mnohých je právě toto klíčový důvod, proč se stali členy Asociace autoškol ČR.

„V roce 2023 proběhla řada školení, nejen k nové legislativě. Byl to nabitý rok – uspořádali jsme osm seminářů pro učitele a provozovatele autoškol na poli působnosti skupiny B, devět kurzů pro učitele, kteří se zabývají jednostopým vozidlem, a obsáhli jsme i skupinu C, kdy jsme uspořádali semináře se společností Scania. Máme za sebou velkou konferenci Bezpečnost vzdělávání řidičů 2023, které se účastnilo více než 550 hostů. Pro vzdělávání našich členů děláme opravdu hodně,“ sumarizuje Jiří Novotný, místopředseda AAČR.

Součástí valné hromady byla také účast dodavatelů a partnerů z oblasti autoškolství. Účastníci měli možnost hovořit s autory 3D virtuální reality, s organizátory Markétiny dopravní výchovy i se zástupci pojišťovny Kooperativa, s níž AAČR navázala užší spolupráci. Průnikem obou společností se stala aplikaci Koopilot i flotilové pojištění vozidel autoškol.

Systém L17

Od 1. ledna roku 2024 mohou mladí začínající řidiči do provozu vyrazit, v doprovodu svého mentora, již po svých sedmnáctých narozeninách. Asociace autoškol České republiky ve spolupráci s Ministerstvem dopravy připravila právě pro budoucí mentory především z řad rodičů komplexní systém, který je provede celým procesem mentoringu.

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *