Spread the love

Šéf Subaru ČR Zdeněk Zikmund svolal novináře na Letní scénu Voděrádky aby jim předvedl modely Crosstrek a Impreza MY23, včetně nabídky testovacích jízd po okolí. Hodnotil také loňské výkony značky.

Subaru globálně vyrábí zhruba milion aut ročeně, ale většina produkce skončí v Asii a USA. Do Evropy loni zamířilo jen 27 000 kusů, z čehož se českému importu podařilo urvat pro tuzemských 17 dealerů 967 aut. Čísla trochu nečekaně vyztužil sportovní model BRZ.

Nečekaný úspěch modelu BRZ

„Čekali jsme hubený rok, ale 260 kusů nám nečekaně zajistil model BRZ, takže když odečteme tak 700 kusů, dostali jsme se na úroveň předloňského roku. Prodeje kromě Brzu táhl to Outback,“ shrnul loňská čísla Zikmund s tím, že se bohužel nepodařilo získat dostatek Foresterů.

Nelze zapomínat ani na objednávku sto modelů XV do dubnové výroby 2023, která měla nahradit zpožděný Crosstrek.

Těžký rok pro Solterru

Nejmenší podíl na prodejích měla elektrická Solterra. „Pro tento model to byl těžký rok, nejdříve jsme přesvědčovalovali dealery o jeho výhodách, nakonec jsme kvůli nejasným termínům výroby dostali jen 12 aut,“ stěžoval si importér. Nakonec se zákazníkům podařilo předat jen šest kusů.

Plány 2024 – 750 až 800 aut

Jak letos? V plánu je dovoz 750 až 800 aut, v trochu jiné modelové skladbě než loni. Prim má hrát opět Outback, k němu chce Zdeněk získat více Foresterů.

Subaru si hodně slibuje od nového Crosstreku, který měl původně přijít už na podzim. I letos pořád převyšuje poptávka výrobu ve prospěch USA, ale dodávky už by měly být stabilnější.

Program národní premiéry Crosstreku doplnily ve Voděrádkách testovací jízdy, workshop kaligrafie a pojídání suši. Nechyběl nealko punč a tradiční Subaru guláš v teepee stanu s otevřeným ohněm.

Erich Handl, Letní scéna Voděrádky (u Říčan), Video Luděk Kortus

Speakeři:

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *