20240229_135153
Spread the love

Na brněnském výstavišti byl 29. února zahájen další ročník Motosalonu, každoroční největší přehlídky motocyklové techniky a všeho, co s motorkami souvisí. Výstava byla otevřena do neděle 3. března.

Na zahájení výstavy se sjeli nejen nejvyšší představitelé města Brna, v čele se starostkou Markétou Vaňkovou, hejtmanem jihomoravského kraje Janem Grulichem, ale také náměstek ministra dopravy Václav Bernard, vysocí představitelé Policie ČR, generálové Tomáš Lerch a Leoš Tržil, šéf motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů Petr Krajča, generální ředitel Veletrhů Brno Jam Kubata, šéf BESIPu Tomáš Neřold, nechyběli ani dva kněží, kteří motorkářům požehnali do nové sezóny a známý motorkář a poslanec Stanislav Berkovec, který zahájení moderoval.

Špičková přehlídka motocyklové současnosti  

Tentokrát se je v Brně na co koukat. Na čtyřicet motocyklových značek vystavuje to nejlepší z toho, co má v nabídce. Opravdu stovky nejrůznějších strojů, od mini, až po více než dvousetkoňové rakety na dvou kolech. K vidění je Indian, jehož cenovka atakuje hranici 2,5 milionu Kč. Nechyběla ani plejáda čtyřkolek, několik tříkolek, prostě výběr, jaký se u nás na jednom místě nemůže jinde vidět. Na 160 vystavovatelů, ve čtyřech halách, z nichž dvě P a F, byly plné motorek a další dvě patřily doprovodným programům.

Od A po Y

Už jen výčet značek musí být pro každého příznivce motocyklů obrovským lákadlem. V Brně letos nechybí žádná z „velkých“ značek, a navíc je zde opravdová přehlídka novinek a bestselerů. Své lahůdky i motorky pro všední dny zde vystavují např. Aprilia, Benelli, BMW, Brixton, BSA, Can-Am, CF Moto, Ducati, Fantic, Harley-Davidson, Honda, Indian, Jawa, Kawasaki, KTM, Moto Guzzi, Piaggio, Peugeot, Qj, Royal-Enfield, Segway, Suzuki, TGB, Triumph, Ural, Vespa, Voge, Yamaha, Yuki a řady dalších značek.

Z největších novinek si zaslouží zmínku lehká Aprilia SR 457, nová generace BMW R 1300 GS, Benelli TRK 702 X, CF MOTO 450 MT, Ducati Hypermotard 698 Mono, dvoulitrový Harley-Davidson CVO Road Glide ST, Honda CB 1000 Hornet, originální Indiany, Moto Guzzi V100 Stelvio, Suzuku GSX-S1000GX, Yamaha XSR 900 GP. Když k tomu připočítáme slušnou várku nových skútrů a mopedů, plus mnoho verzí čtyřkolek a jejich odnoží UTV, což jsou v podstatě čtyřkolky s kabinou, pak se může mnohým z té nádhery zamotat i hlava.

20240229_125306

Výsledky ankety Motocykl roku 2024 v ČR už v sobotu

Stalo se už tradicí, že Motosalonu předchází volba Motocyklu roku, tentokrát pro rok 2024, spolu s vítězi v jednotlivých kategoriích. Vítěze ankety určí nejen odborná porota, ale také veřejnost v hlasování, které bylo zahájeno 1. února 2024. Účastníci hlasování mohou vyhrát desítky hodnotných cen, včetně 100 000 Kč na nákup motocyklu.

Do ankety Motocykl roku 2024 v České republice bylo letos nominováno rekordních 49 strojů, rozdělených do šesti kategorií – od nejvíce obdivovaných sportovních silničních motocyklů, přes cestovní silniční stroje, naháče (naked bike), klasiky (choppery a cruisery), endura včetně cestovních, až po oblíbené skútry a mopedy. Všechny nominované motocykly si mohou návštěvníci prohlédnout přímo na Motosalonu. Slavnostní vyhlášení nových motocyklových laureátů ankety pro rok 2024 proběhne v sobotu 2. března, rámci slavnostního společenského večera přímo na Motosalonu.

Pořadatelé letošního Motosalonu připravili pro návštěvníky také celou řadu doprovodných programů, které nabídnou výstavku motocyklových veteránů, s páteční „spanilou jízdou“, či testování novinek BMW s překážkovou dráhou. Nadšence adrenalinu jistě potěší napínavá podívaná s předváděním kaskadérských kousků na motocyklech a další show. Chybět nebude ani školení teorie bezpečné jízdy v rámci projektu „Učíme se přežít“. Krátce a dobře na Motosalonu si každý vyznavač jedné stopy určitě přijde na své.

Karel Beránek, Brno

20240229_130401

Related Post