Spread the love

Portugalský Lisabon hostil na konci března mezinárodní premiéru nové verze kombíku Škoda Superb, vlajkové lodi největší české automobilky. Čeští novináři se akce zúčastnili ve dvou skupinách, novinku představili produktoví PR manažeři Vítězslav Kodym, Zbyněk Straškraba a další specialisté.

Letos jde už o čtvrtou generaci manažerského vozu, který navazuje na prvorepublikovoui tradici a v novodobé éře se poprvé představil na ženevském autosalonu v roce 2001 pod názvem Škoda Montreux.

Od prosince téhož roku se začal prodávat na evropských trzích. Sdílí podvozkovou platformu s Volkswagenem Passat a montoval se kromě českých Kvasin také na Ukrajině, v Indii, v Bosně a Kazachstánu.

Výroba přesunuta do Bratislavy

Výroba letošní generace se pod vleklých diskusích s odboráři přesunula z Kvasin do slovenské Bratislavy.

Krátká verze nového Superbu se představila už prosinci loňského roku a teď přišla na řadu varianta kombi. Oproti své předchůdkyni zvětšila své rozměry a může nabídnout výběr ze šesti variant benzínových a naftových motorů s výkony od 110 do 195 kilowattů. Nabídka pohonných jednotek zahrnuje i plug-in hybridní verzi s elektrickým dojezdem více než 100 km a motor 1,5 TSI s mild-hybridní technologií, která se u modelu Superb objevuje poprvé.

Pro nový kombík je charakteristická výrazná maska chladiče a ostře řezané Matrix-LED přední světlomety s novým designovým prvkem Crystallinium. Top LED zadní světla, dodávaná na přání, mají animované ukazatele směru a funkci Coming/Leaving Home. Celkový design dále vylepšují designové prvky v odstínu Dark Chrome, například nové 2D logo Škoda na kapotě a nápis Škoda na pátých dveřích. Interiéru dominuje 13″obrazovka, zavazadlový prostor kombíku (690 litrů) se zvětšil oproti předchozí verzi o 30 litrů.

Nový head-up dsplej a masážní vaky

Poprvé je ve voze Superb Combi na přání k dispozici head-up displej. Multifunkční ovladače (Smart Dials) a digitální asistentka Laura, která bude brzy doplněna funkcí ChatGPT. Mezi další novinky patří např. bezdrátové nabíjení mobilního telefonu o výkonu 15 W s odvětráváním nebo ergonomická sedadla šetrná k zádům s deseti pneumaticky ovládanými masážními vaky. Čtvrtá generace Superbu startuje na českém trhu na 935 000 korunách za krátkou verzi, kombík začíná na 1 035 000 Kč.

Erich Handl pro Týdeník Euro, Lisabon

Related Post