Spread the love

Na dvě hodiny se má toto pondělí přerušit práce ve všech závodech Škody Auto, a to od 13:00 do 15:00. Automobilka se tak připojí k jedné z největších stávek za posledních 30 let. Stávkovat by podle odborářského svazu KOVO mohl až milion zaměstnanců.

Podle odborových předáků se bude stávkovat ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Počet stávkujících odbory zatím nezveřejnily. Školské odbory odhadují, že se do stávky zapojí kolem 70 procent škol. Nespokojení odboráři a odborářky zamíří do Prahy také na protestní pochod od Rudolfina na Malostranské náměstí a demonstraci. Naopak dopravní výluky v pondělí ve většině Česka nehrozí, většina dopravců uvedla, že řidiči stávkující pouze symbolicky podpoří.

Přímo z Mladé Boleslavi pokrývá dnešní stávku ČT 24

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO jsou to odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy je podporují. ČMKOS jako největší centrála s 31 svazy a asi 270 000 členů postupuje společně s Asociací samostatných odborů (ASO). Druhá centrála zastřešuje 12 organizací a zhruba 110 000 odborářů, mezi členy jsou vlivné železničářské či lékařské odbory. Avšak lékaři pondělní stávku podpoří pouze symbolicky, když na prosinec plánují větší protest.

Podle předsedy svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře chtějí celý den stávkovat úředníci některých úřadů práce či sociální správy, v části úřadů bude hodinová stávka přes poledne a část se připojí symbolicky. Symbolické zapojení plánují i dopravní odbory, třeba řidiči autobusů by mohli jezdit v reflexních vestách.

Zdroj: ČT 24

Výroba vozu Škoda Enyaq Coupe iV ve ŠKODA Auto Mladá Boleslav.

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *